Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Αγαπητή Φώφη, αγαπητέ Νίκο ( ή τί θα έλεγα στους δύο αν τους έβλεπα)



Βρισκόμαστε πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών για ανάδειξη προέδρου στον υπο ίδρυση ενιαίο προοδευτικό φορέα. Υποψήφιοι σε αυτόν είναι οι Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ αμφότεροι.

Κάθε υποψήφιος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αλλά πλέον αυτά είναι ζήτημα όλων μας, καθώς ένας εκ των δύο θα ηγηθεί της παράταξης. Ως εκ τούτου μπορούμε να εισηγηθούμε και να παρατηρήσουμε, ακόμη αι να συμβουλέψουμε τους διεκδικητές μιας και όλοι την επόμενη θα προχωρήσουμε μαζί.

Αν μπορούσα να μιλήσω στη Φώφη Γεννηματά θα της έλεγα τα εξής.
«Φώφη χρειάζεται ριζική αλλαγή στα πάντα. Είσαι γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Η Ιστορία θα σου πιστώσει τη γενναιότητα να ανοίξεις τις διαδικασίες αφού επί μία διετία διαφύλαξες τη φλόγα της παράταξης ζωντανή. Αν όμως η παράταξη που θα διαμορφώσεις την επαύριον συνεχίσει να απευθύνεται μόνον στους 55άρηδες και πάνω στη βάση κοινών αναμνήσεων, δεν πάμε πουθενά. Χρειάζεσαι νέα ηγετική ομάδα που να μπορεί να σε πλαισιώσει και να στηρίξει μία βαθύτερη και πληρέστερη προγραμματική πρόταση. Σίγουρα πρέπει να μπεις στη βάσανο μίας ριζικά νέας πρότασης και να ξεφύγεις από κρατικιστικά σχήματα του παρελθόντος. Η χώρα δεν έχει χρόνο. Μην πιστέψεις ότι ένα αναπαλαιωμένο ΠΑΣΟΚ μπορεί, ότι οι συμμαχητές από τα παλιά ξέρουν. Και δεν ξέρουν και δεν μπορούν. Απαιτείται αλλαγή και στο λόγο και στο ύφος. Ένας ήπιος φιλολαϊκός λόγος που δεν πατά πάνω σε δεδομένα, που δεν αγγίζει και δεν κινητοποιεί τα παραγωγικά στρώματα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για την παράταξη, ούτε για τη χώρα.»

Αν βρισκόμουν στον ίδιο χώρο με το Νίκο Ανδρουλάκη θα του έλεγα τα εξής.
«Νίκο, έχεις καταφέρει μέσα από τη δράση σου να είσαι διεκδικητής/ αρχηγός της παράταξης σε ηλικία κάτω των 40 ετών. Το κατάφερες μέσα από σκληρή πολιτική και οργανωτική δουλειά μένοντας στο κόμμα όταν αυτό φυλλορρόησε. Μην κάνεις όμως το κεφαλαιώδες λάθος να πιστέψεις ότι με τον ίδιο τρόπο μπορείς να προεδρεύσεις. Ο θώκος απαιτεί υπερβάσεις, συνθέσεις και ανθρώπους με χαρακτηριστικά διαφορετικά από αυτών που χρειάστηκες μέχρι σήμερα. Χρειάζεσαι ηγετική ομάδα – η ενός ανδρός αρχή δεν περπατάει λόγω του όγκου και της συνθετότητας των ζητημάτων. Πρέπει να εμβαθύνεις σε πολλά ζητήματα, να προσεταιριστείς ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν, αν στόχος σου είναι η διακυβέρνηση. Μη φοβηθείς να κάνεις υπερβάσεις – αυτές θα δικαιώσουν και θα νοηματοδοτήσουν το νεαρό της ηλικίας σου. Ορθά αντιλήφθηκες πως οι εσωκομματικές μάχες του παρελθόντος είναι ξεπερασμένες και ορθά άσκησες κριτική στις παλιές ηγεσίες. Μην υποπέσεις στα ίδια σφάλματα. Έχε το βλέμμα σου στραμμένο στα μεγάλα, στο πλαίσιο, στη μεγάλη εικόνα, στη στρατηγική. Για τα μικρά χρησιμοποίησε άλλους, μην φθαρείς.»

Αυτά θα έλεγα αν έβρισκα τους δύο υποψήφιους λίγο πριν ή λίγο μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Έχοντας μία μικρή γνώση του χώρου, των ανθρώπων και μία τριβή με τα πολιτικά πράγματα μερικά χρόνια τώρα.


Βλέπω την ευκαιρία αλλά θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ ότι δεν βλέπω και τους κινδύνους να χαθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου