Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Έλλειψη (άρθρο μου για την Θεσσαλονίκη της 10/12/2012)


Μία μεγάλη έλλειψη στο δημόσιο λόγο είναι πως κανείς, ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει, δεν περιγράφει πως επιθυμεί το μέλλον της χώρας. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να περιγραφεί το επιθυμητό μέλλον, όχι το απευκταίο. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του, ποιες οι δομές της χώρας, ποιο το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποια η κοινωνική πρόνοια;Να περιγραφεί το επιθυμητό μέλλον. Το μέλλον μιας ευτυχούς κατάληξης. Μέχρι σήμερα πληροφορούμαστε ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας αν επικρατήσουν οι πολιτικοί αντίπαλοι. Αντί της ελπίδας πριμοδοτείται ο φόβος. Αντί της προσπάθειας επιβραβεύεται η ακινησία.

Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυσκολότερη η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση καθώς αναπαράγεται η διαμάχη με άξονα το μνημόνιο – μάχη ιδεολογικοπολιτικά φορτισμένη που πολλές φορές μετατράπηκε σε πόλεμο αξιών. Υποκρύπτεται καθ’ αυτόν τον τρόπο οποιοσδήποτε κοινός τόπος των πολιτικών δυνάμεων που μπορεί να αποτελέσει πεδίο ορισμένων συναινέσεων και άμεσων αλλαγών. Συνεχίζεται η μεταπολιτευτική παράδοση της συγκρουσιακής προσέγγισης και αγνοείται επιδεικτικά η κρισιμότητα των στιγμών. Λες και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που μας έρχεται, η χώρα θα δανειστεί από τις αγορές 20 -30 δις που της εξασφάλιζαν μερικές τέτοιου είδους πολυτέλειες.

Οι δύο πόλοι του πολιτικού συστήματος, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣYΡΙΖΑ, συχνά πυκνά φανερώνουν την στρατηγική τους. Οι ανακοινώσεις τους την ημέρα της διαδήλωσης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι ένα δείγμα. Εκτιμούν πως έτσι θα συμπιέσουν το κέντρο ή την κεντροαριστερά; Εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα προσδώσουν συνεκτικότητα στα στρατόπεδά τους; Κάνουν μεγάλο κακό στην κοινωνία αλλά προφανώς και με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος.

Καμιά από τις δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να ξεφύγει από τα εκλογικά της ποσοστά, άσχετα με την εναλλαγή τους στην πρώτη θέση προτίμησης. Ο μόνος κερδισμένος αυτού του επιπέδου διαμάχης είναι η Χρυσή Αυγή που έρχεται να εκφράσει αυθεντικά αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι εν λόγω ανακοινώσεις. Εμφανίζεται αρκούντως αντισυστημική, αρκούντως αντιμνημονιακή, αρκούντως εθνικόφρων, αρκούντως ριζοσπαστική, αρκούντως αποφασιστική. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως τέτοιες ανακοινώσεις και γενικότερα η συγκρουσιακή στρατηγική χωρίς περιθώρια συνεννοήσεων δεν συνάδει με τα δεδομένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα προσπαθήσει να κάνει μία συστημική στροφή με κίνδυνο όμως να απονομιμοποιηθεί στις ριζοσπαστικοποιημένες μάζες ή θα επιμείνει στα ίδια με κίνδυνο να παραμείνει καθηλωμένος στα σημερινά του ποσοστά. Η συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε δεν μας έκανε σοφότερους επί του πολιτικού του σχεδίου αλλά ήταν εμφανείς κάποιες διαφοροποιήσεις.

Αν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο ενδιάμεσο αυτής της αντιπαράθεσης καταφέρουν να σκιαγραφήσουν μια πρόταση για το πώς οραματίζονται την Ελλάδα, πως θέλουν την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, θα έχουν κάνει ένα πολύ αποφασιστικό βήμα. Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς που που δεν θα είναι παρακολούθημα της Δεξιάς ούτε όμως θα είναι κραταιές λόγω κρατισμού. Ο χώρος αυτός έχει αποθέματα ιδεών, προτάσεων, ανθρώπων. Αρκεί να το πιστέψει κι να βγει με θετικές προτάσεις για το μέλλον. 3 χρόνια κρίσης και οδυρμού είναι αρκετά. 2,5 χρόνια αντιπαράθεσης για το μνημόνιο είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε και θετικές προσεγγίσεις και αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές της. Χρειαζόμαστε σχέδιο που θα υπερβαίνει θετικά το μνημόνιο και αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου