Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Γιώργος Καμίνης: Αλλαγή "πολιτικού παραδείγματος" (;)


Όλοι γνωρίζουμε τον "Συνήγορο του πολίτη". Τον θεσμό. Σχεδόν κανείς δεν ήξερε το πρόσωπο πίσω από τον θεσμό. Αυτό δεν άλλαξε ακόμη κι όταν τον είδαμε στο πρώτο Υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Όλοι μιλήσαμε για τη θετική σημειολογία της κίνησης αλλά και πάλι κανείς δεν πρόσεξε το πρόσωπο. Αρχίσαμε να γνωρίζουμε τον Γιώργο Καμίνη όταν άνοιξε το θέμα των υποψηφιοτήτων για τον Καλλικράτη.

Πολλοί δυσκολευτήκαν με το όνομα, κάνεις δεν μπορούσε να συνδέσει το όνομα με μια οικεία φιγούρα. Πόσο μάλλον με μια οικεία πολιτική φιγούρα. Ο Φώτης Κυβέλης και η νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά προτείνουν για δήμαρχο της Αθηνάς τον επί επτά χρόνια Συνήγορο του πολίτη. Ο ίδιος άμεσα ξεκαθαρίζει ότι θα δεχθεί τη πρόταση μονό εάν η υποψηφιότητα του είναι υπέρ-κομματική.

Κάπου εκεί ο Γιώργος Καμίνης εισέρχεται στη πολιτική-ενημερωτική καθημερινότητα . Στο Πα.Σο.Κ. που κινούταν έτσι κι αλλιώς σε μια terra incognita σχετικά με τις υποψηφιότητες προστίθεται ο "πονοκέφαλος" Καμίνη. Τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται και η στήριξη του Πα.Σο.Κ. στον Γιώργο Καμινη.

Η αλήθεια είναι πως η ανακοίνωση της στήριξης προκάλεσε ποίκιλλες αντιδράσεις τόσο εντός όσο κι εκτός κόμματος. Οι όποιες αντιδράσεις δεν απασχόλησαν ποτέ τον Γιώργο Καμινη. Πολύ γρήγορα ξεκίνησε την συγκρότηση του συνδυασμού του "Δικαίωμα στην πόλη". Άμεσα κάνει ανοικτή πρόσκληση στο πολύτιμο αλλά αναξιοποίητο δυναμικό της πόλης. Συσπειρώνει γύρω του ένα πλήθος εθελοντών. Αρνείται το αυτοκίνητο με φρουρό που του προτείνει το Πα.Σο.Κ. και ξεκινά τη δουλεία στη πόλη.

Η αντισυμβατικοτητα του είναι φανερή σε όλες του τις κινήσεις. Επισκέπτετε το ιστορικό κι εμπορικό κέντρο της Αθήνας, κάνει βόλτα σε βιβλιοπωλεία, συναντά καλλιτέχνες, συζητά με τους πολίτες. Δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι δεν έχει έτοιμες απαντήσεις για όλα. Δεν ξέρει τα πάντα. Το κάνει και δημόσια στη πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της στήριξης από το Πα.Σο.Κ.

Δεν διστάζει να συγκρουστεί ευθέως με το Νικήτα Κακλαμάνη για το φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού που διοργάνωνε η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, για τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84.

Δεν είναι τηλεοπτικό πρόσωπο. Δεν προλαβαίνει να γίνει μέχρι τις εκλογές. Δεν επιδιώκει να γίνει. Αν οι πολίτες της Αθήνας αναζητούν τέτοια πρόσωπα σίγουρα θα τους γητεύσει η λάμψη αστέρων όπως ο Ηλίας Ψινάκης που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κ.Κακλαμανη μετά από πρόταση του κ.Καρατζαφερη.

Ποιος είναι τελικά ο Γιώργος Καμινης και γιατί είναι τόσο ξεχωριστός;
Από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ενώ από το 1998 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής. Την ίδια χρονιά χρίζεται Βοηθός του Συνηγόρου του πολίτη. Θέση που διατηρεί ως το 2003 όπου και εκλέγεται ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως Συνήγορος του Πολίτη. Η θητεία του ανανεώνεται το 2008.
Στα φοιτητικά του χρόνια είναι οργανωμένος στην Αριστερά. Μάλιστα διατέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του Θούριου, εφημερίδας του «Ρήγα Φεραίου».

Βεβαίως το ενδιαφέρον μας δεν έγκειται στο εξαιρετικό βιογραφικό του κ.Καμινη αλλά στο κοινωνικό-πολιτικό στοιχειό της υποψηφιότητας.
Ο Γιώργος Καμινης ενσαρκώνει το κράτος δίκαιου. Αυτά τα επτά χρόνια υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα, συγκρούστηκε με συμφέροντα προς όφελος του πολίτη, καυτηρίαζε τις πρακτικές του κράτους, προωθούσε την διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία.

Είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη υποψηφιότητα από όλες όσες θα δώσουν την μάχη του Καλλικράτη. Πρόκειται για τον πιο σοβαρό υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.
Ο Γιώργος Καμινης σηματοδοτεί μια αλλαγή "πολίτικου παραδείγματος" τουλάχιστον για τα αυτοδιοικητικα πολιτικά πρόσωπα. Ξεφεύγουμε από επιλογές πρώην βουλευτών, διαχρονικών πολιτευτών και λοιπών παραγόντων. Αφαιρούμε το κριτήριο του κομματικού θερμοκηπίου. Αναζητούμε τους σοβαρούς υποψηφίους, με γνώσεις και ικανότητες, μελή της κοινωνίας που έχουν να παρουσιάσουν έργο, ανθρώπους με ένα βαθύ κοινωνικό και ένα πλατύ πολιτικό ενδιαφέρον.


Για την νέα γενιά πολιτών και πολιτικών στόχος είναι η υπέρβαση, η αλλαγή της κομματικής γραφειοκρατίας, των αναχρονιστικών κατεστημένων, των κλειστών δομών.
Ο Γιώργος Καμινης είναι το πρώτο βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου