Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΜΠΟΥΤΑΡΗ; ( της τσόντας το ανάγνωσμα)

Σηκώθηκα και εγώ την Κυριακή 26/9/2010 να πάω στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, να παρακολουθήσω την πρώτη συνέλευση της πόλης , να δω από κοντά τον Γιάννη Μπουτάρη και να ακούσω την «άλλη» πόλη να μιλά και να τοποθετείται. Ομολογώ πως δεν περίμενα κάτι εξαιρετικό, μιας και σε αυτή την πόλη, για αυτή την πόλη έχουν ειπωθεί τα πάντα από τους πάντες.
Είδα αρκετό κόσμο στο χώρο. Το πλακόστρωτο του Λιμανιού είχε γεμίσει. Η ίδια κατάσταση και μέσα. Η κύρια αίθουσα της εκδήλωσης είχε γεμίσει. Είχα σκεφτεί να πάω κατά τις 12.00, παρά την ένδειξη της ηλεκτρονικής πρόσκλησης που ανέφερε την 11.00 π.μ ως ώρα έναρξης. «Εντάξει μωρέ, ώρα ΠΑ.ΣΟ.Κ… άρα καλές 12.30 θα αρχίσει». Έπεσα έξω. 11.30 είχε αρχίσει η ομιλία-τοποθέτηση. Μπήκα βιαστικά στο κτίριο. Παρά την βιασύνη μου έριξα κλεφτές ματιές στον κόσμο γύρω μου.
Είναι ένα ψώνιο που έχω ( ίσως αντιεπιστημονικό και σίγουρα αναπόδεικτο) να προσπαθώ μέσω της παρατήρησης του κόσμου, των ρούχων του, της αισθητικής του, να κάνω κοινωνικές-ταξικές και πολιτικές αναλύσεις και κατηγοριοποιήσεις. Τα συμπεράσματα αυτής μου της παρατήρησης θα τα κρατήσω για μένα προς ώρας. Ένα μόνο θα πω. Μεσαία τάξη, μορφωμένοι, προοδευτικοί, κοσμοπολίτες – αλλά κάπως πιο μακριά από εμένα, κάπως πιο μακριά από αυτό που θα επιθυμούσα εγώ να δω…
Περνάω τώρα σε μία αποστροφή του Γιάννη Μπουτάρη που με εξόργισε. Αναφερόμενος στην TV100 είπε πως θα πρέπει να είναι πολύχρωμη, αντικειμενική, να έχει ζώνες προγράμματος κ.ο.κ Εκεί κάπου αναφέρει και την ύπαρξη ζωνών πορνό στην δημοτική τηλεόραση και κάπου εκεί εγώ έχω εξοργιστεί.
ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΙ γιατί επιβεβαιώνεται ένας μύχιος φόβος μου και παράλληλα μία παρατήρηση που έχω κάνει σε ανύποπτο χρόνο. Ποια είναι αυτή; Ότι άνθρωποι σαν τον Μπουτάρη ( και όχι μόνο) και κυρίως όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί/ εναλλακτικοί/ προοδευτικοί/ υπερβατικοί, έχουν ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ και ΕΝΑΝ στόχο. ΝΑ ΑΥΤΟΕΠΙΒΑΙΒΕΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ, ερχόμενοι με τα λεγόμενα και τις πράξεις τους σε αντιπαράθεση με τα πιο συντηρητικά δεξιά στοιχεία. ΠΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ δεν διστάζουν ( για να μην πω επιθυμούν σφόδρα) να προκαλέσουν. Να πουν μια ΜΑΛΑΚΙΑ για να κατοχυρώσουν μια σχεδόν καταστατική θέση στην όχθη των προοδευτικών. Να «την πουν» στους νοικοκυραίους εθνικόφρονες και το βράδυ να πάνε για ύπνο ήσυχοι.
Ε ΟΧΙ, δεν είναι αυτός ο στόχος μας! ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ Η TV100. Θέλω να παίζει τσόντες, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Ας έχει στο πρόγραμμά της ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεν με νοιάζει. Ας είναι τσόντες, πορνό, ντοκιμαντέρ, Big Brother κ.ο.κ. Με νοιάζει όμως η ευκολία με την οποία πετιούνται ατάκες άσκοπα, που θα κάνουν ζημιά στον τελικό στόχο διότι θα συσπειρώσουν  τους απέναντι. Διότι ευθύς εξαρχής αυτός είναι ο στόχος τους ( αυτών των ατακων).
Ατάκες, λέξεις, προτάσεις που έχουν στόχο να κατοχυρώσουν την θέση αυτού που τις εκφέρει στο προοδευτικό – αριστερό – εναλλακτικό στρατόπεδο τσιγκλίζοντας τους «άλλους» εν τέλει τι υπηρετούν; Υπηρετούν τον στόχο; Σπέρνουν αμφιβολία στους ψηφοφόρους του αντιπάλου , καθιστώντας την πρόταση πιο διεισδυτική σε δικούς τους πολιτικούς χώρους; Φανερώνουν κάποια επιχειρηματολογική υπεροχή ημών έναντι των άλλων; ΟΧΙ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ. Αντιθέτως συσπειρώνουν το αντίπαλο στρατόπεδο και μεταφέρουν την κουβέντα στα βλακώδη αντί των σημαντικών.
Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο στα γκρουπούσκουλα της Αριστεράς. Από το Πανεπιστήμιο μέχρι τις συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ η ίδια μάστιγα. Νομίζω πως στο μυαλό των ανθρώπων αυτών κυριαρχεί ΜΙΑ εμμονή. « Τι πρέπει να λέμε ώστε να είμαστε Αριστεροί ( ή τουλάχιστον έτσι να μας ονοματίζουν/ αντιλαμβάνονται οι άλλοι) ; « Μη τυχόν και πούμε τίποτε που ακυρώσει την φυσιογνωμία μας» .
Δηλαδή δεν απασχολεί η νίκη στις εκλογές, όσο η καθαρότητα και η διαφοροποίηση από το κατά μέρος κατεστημένο ( δικομματισμός για το κεντρικό πολιτικό σκηνικό – σύστημα κουβελοκοσμοπουλοπαπαγεωργοπουλιστικο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης).
Ε ΟΧΙ. ΣΤΑ @@ μου η ΤV100. Εγώ στηρίζω την αλλαγή στο Δήμο. Πρώτα κερδίζω τον Δήμο και μετά βάζω τσόντες. ΠΡΩΤΑ  η νίκη στις εκλογές. Σε τελική ανάλυση ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το πρόγραμμα της TV100. Εκεί θα διαφοροποιηθούμε; Εκεί υπερέχουμε; Μην τρελαθούμε τελείως… Αν είναι να κινητοποιηθούμε για να αλλάξουμε το δημοτικό κανάλι ( πρέπει να γίνει και αυτό) ας μας το πει ο Μπουτάρης να αράξουμε . Έχει και Champions League
Αν είναι όμως να προτάξουμε ένα συνολικό σχέδιο για την πόλη, αν είναι να δείξουμε εφικτές και δοκιμασμένες λύσεις στους συμπολίτες, αν είναι να αγωνιστούμε για μια πραγματικά «άλλη Θεσσαλονίκη» παρακαλώ πολύ να λείψουν οι ΜΑΛΑΚΙΕΣ που δεν ενδιαφέρουν κανέναν και να επικεντρωθούμε στη ΝΙΚΗ.

Υ.Γ 1 Αντιλαμβάνομαι την διαφορά σε βάθος του να είσαι ΠΑ.ΣΟ.Κ και του να είσαι αριστεροεναλλακτικός. Ο πρώτος στοχεύει στην εξουσία ( με πολλές υποχωρήσεις, στρογγυλοποιήσεις και συμβάσεις) – ο δεύτερος στοχεύει στην κατοχύρωση της θέσης του στον πολιτικό άξονα 


Y.Γ 2 Στηρίζω σκληρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου